Giuliano di Bernardo, Cunoasterea umana si Tiranul Iluminat



In luna iunie a anului 2012, spatiul media din Romania aborda un subiect pe cat de intrigant, pe atata de specific si delicat. Era vorba despre lansarea volumului de carte "Cunoasterea umana. De la fizica la sociologie si religie" semnata de Prof. Giuliano Di Bernardo. Volumul in sine reprezenta o lucrare interdisciplinara ce isi propunea ca scop trecerea in revista a principalelor directii filosofice ce au influentat cunoasterea umana din perioada antica pana in prezent, integrarea domeniului spiritual, sociologic si stiintific clasic intr-un ansamblu analitic comun. Se incerca astfel a trasa o linie de demarcare intre ignoranta cu care omul ca entitate a divizat cunoasterea in segmente inguste, rupand legatura armonioasa dintre intelegere si cursivitate, si capacitatea de a survola meandrele stiintei care pe parcursul ultimelor epoci a castigat teren in fata domeniului spiritual. 

De facto, evenimentul in sine poate ca nu ar fi reprezentat un subiect atat de tentant pentru spatiul media, daca autorul acestei lucrari nu ar fi fost Prof. Giuliano Di Bernardo. Sa vedem de ce. 
Giuliano Di Bernardo este profesor de filosofia stiintei la Universita di Trento, membru titular al Academie Internationale de Philosophie des Sciences (Bruxelles) (fondata de A. Einstein) si membru al Consiliului stiintific in cadrul Academiei. Pe langa activitatea stiintifica, Giuliano Di Bernardo are la activ o activitatea masonica prodigioasa. Astfel, din 1990 pana in 1993 a fost Marele Maestru al Marelui Orient al Italiei, iar din 1993 pana in 2002 a fost Mare Maestru al Marii Loji Regulare a Italiei. De asemenea, in 1993, la 24 ianuarie, intr-o Tinuta Ritualica condusa de insasi Giuliano Di Bernardo, s-a reconstituit, sau altfel spus "si-a reaprins Luminile", Marea Loja Nationala din Romania. Asta si este detaliul care a facut ca aparitia cartii sus-mentionate sa atraga atentia spatiului media romanesc.
Multi cititori vor fi atras atentia asupra faptului ca Giuliano Di Bernardi a fost Mare Maestru al Marii Loji Regulare a Italiei pana (!) in anul 2002. Se pune intrebarea ce a facut dupa anul 2002, sau ce alte activitati a intreprins dupa aceasta?  Dupa aceasta perioada, domnul Profesor a fondat si mai prezideaza inca Academia Internationala Illuminati (!) si a fondat Ordinul International Dignity, infiintat pentru apararea demnitatii tuturor oamenilor. Pana in prezent, Prof. Giuliano Di Bernardo este Marele Maestru al acestui Ordin. 
Vis a vis de Romania am clarificat catusi de putin situatia legata de interesul sporit fata de aceasta personalitate. In Republica Moldova insa nu se stie practic nimic despre cartea aparuta la Bucuresti, nemaivorbind de autor. Totusi pentru Republica Moldova, numele lui Giuliano Di Bernardo constituie o veriga importanta in parcursul masonic autohton de dupa perioada interbelica. Anume Giuliano Di Bernardo a fost cel care la 6 iunie 1997 a "reaprins Luminile" Marii Loji din Moldova. La acea vreme, presa de la noi a incercat sa aduca in fata publicului acest eveniment important, insa prea putina lume cunoastea la acea vreme ce reprezinta masoneria nemaivorbind despre insemnatatea acesteia. S-au facut speculatii diverse atunci, cum ca Presedintele de atunci Petru Lucinschi, ar fi sau nu mason, s-a vehiculat faptul ca masonii de atunci si-au oficiat sedintele fie la Hotelul Codru, fie la Teatrul de Opera si Balet (nefacandu-se diferenta nici pana azi intre ceremonia de Consacrare a Marii Loji, petrecuta la Hotel Codru si ceremonia de Lansare publica, petrecuta la Teatrul de Opera si Balet si onorata inclusiv de Presedintele Petru Lucinschi), s-a mentionat numele lui Giuliano Di Bernardo, acest fapt neatragand atentia publicului larg totusi. Cu toate acestea, anume Giuliano Di Bernardo a fost cel care a readus Lumina masonica  in o buna parte a tarilor CSI. 
Dupa lansarea la Bucuresti a volumului sus mentionat, spatiul virtual romanesc a fost impanzit de comentarii negative, radicale la adresa lucrarii. In primul rand pentru ca la finalul cartii, autorul incercand sa raspunda la intrebarea "Incotro se indreapta omenirea?", aduce concluzia logica ca numai un asa-zis "Tiran Iluminat" ar mai putea intr-un viitor apropiat sa conduca umanitatea pe o cale a dezvoltarii armonioase si intelepte. Autorul specifica ca intr-un context democratic, in care fiecare individ isi expune parerea si are dreptul la a se manifesta, nimeni nu mai asculta pe nimeni, societatea transformandu-se intr-un "turn Babel". Mai mult decat atat, pe fundalul unui progres tehnico-stiintific tot mai avansat, intelepciunea, adica armonia dintre rational si spiritual, poate constitui unicul element demn de atentie in parcrsul de dirijarea a umanitatii. Iar acest parcurs poate fi trasat numai de un Tiran Iluminat care s-ar conduce de o cale de mijloc ce ar readuce in albia normalitatii comune atat stiinta cat si spiritualitatea.
Nu stiu daca cei care au comentat negativ  textul lucrarii au mai si citit cartea integral. Spun asta pentru ca nu am vazut nici o singura analiza a textului cartii ci numai agatari de trimiterea la ideea "venirii Tiranului Iluminat". Ar mai trebui mentionat faptul ca aceasta idee e specificata pe coperta din spate a cartii si cred ca anume de asta se leaga cei care scriu aceste comentarii negative. Lucrarea in sine este de o complexitate majora, trasand pe parcursul a 273 de pagini o directiva in care se incearca a raspunde la mereu actualele si mereu esentialele intrebari (puse de catre sfatosul Creanga in gura Spanului): "De unde venim? Cine suntem? Si incotro ne indreptam?"
Nu stiu daca in scurt timp cartea va aparea in librariile Chisinaului, insa in opinia mea este o lucrare demna de a fi parcursa de catre mediul academic autohton dar si de catre studentii de la sociologie, filosofie, psihologie si nu doar.
In scurt timp, voi trata fenomenul masonic autohton intr-o serie de articole si tot acolo voi mai mentiona numele lui Giuliano Di Bernardo, personaj pe cat de pitoresc pe atat de necunoscut la noi, chiar daca a jucat un rol capital in contextul fenomenului masonic de la noi. Voi sclipui inclusiv mentionarile din presa anilor "90 ce se refera la masonerie si relansarea ei in Republica Moldova si poate astfel masoneria va fi privita nu doar din prisma teoriei conspiratiei ci si a jocului geopolitic in ansamblul lui.


*Preluarea sau reproducerea materialelor prezentate in acest articol se poate realiza doar cu indicarea link-ului sursei, trebuie citata sursa si autorul. Preluarea integrala se poate realiza doar in urma unui acord incheiat cu autorul articolului. Materialele publicate aici sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor si drepturile conexe.

Comentarii

Postări populare