Ordinul Suveran Militar de Malta si relatiile sale cu Republica Moldova, prezent si trecut


La data de 14 octombrie 2014, Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Moldova in Italia, doamna Stela Stingaci, a devenit primul ambasador al Republicii Moldova pe langa Ordinul Suveran Militar de Malta, prezentand scrisorile de acreditare Altetei Sale Eminentisime, Principe si Mare Maestru al Ordinului Suveran Militar Ospitalier al Sfantului  Ioan de Ierusalim, de Rodos si de Malta, Fratele Matthew Festing.
Aceasta este o reusita pentru Republica Moldova, avand in vedere statutul de membru in calitate de Observator permanent in cadrul Natiunilor Unite, al Ordinului Suveran Militar de Malta incepand cu anul 1961 dar si enormele implicari socio-culturale, umaniste, spirituale si umanitare la nivel global ale Ordinului de Malta. Cu toate acestea, Republica Moldova a avut ocazia sa devina acreditata la nivel de institutii diplomatice pe langa Ordinul in cauza, inca in 1998. Iar acest fapt poate fi probat cu acte oficiale datate corespunzator.
In cele ce urmeaza, voi prezenta in premiera absoluta acte din arhiva personala care certifica deschiderea Ordinului de Malta spre o colaborare oficiala cu institutiile de stat ale Republicii Moldova.
Republica Moldova a nimerit in vizorul Ordinului de Malta inca in 1994, atunci cand reprezentantii Inaltului Ordin au fost rugati sa prezinte situatia Republicii Moldova in cadrul Asambleei Natiunilor Unite din acel an. Situatia de atunci era una stringenta, dat fiind faptul ca populatia tarii noastre se confruntase cu inundatii fara precedent in urma unor cantitati de precipitatii foarte mari cazute in acel an. De asemenea, situatia per ansamblu in tara era una precara. Respectiv, anume Ordinul Suveran Militar de Malta a fost cel care a tras alarma in cadrul forurilor internationale cu privire la situatia Republicii Moldova si ajutorarea acesteia. Iata si actul care certifica acest fapt:


Au trecut 4 ani si in 1998, la 1 septembrie, pe adresa Ministerului de Externe al Republicii Moldova, a sosit o scrisoare oficiala din partea Ordinului Suveran Militar de Malta, semnata de insasi Majestatea Sa Protectorul Ordinului, Marele Duce Vladimir Dolgoruky-Argutinsky, in care se exprima dorinta de a acredita Ordinul de Malta pe teritoriul Republicii Moldova.
Iata aceasta scrisoare, care reprezinta un artefact istoric monumental:



In acelasi an, la data de 12 noiembrie, pe masa de lucru a Primului Ministru Ion Ciubuc, ajunge o alta scrisoare din partea Ordinului de Malta, semnata de catre Comandorul Ordinului, Contele Anatolii Igor Galan. In aceasta scrisoare se exprima dorinta repetata de a initia procedurile de introducere a Ordinului de Malta pe teritoriul Republicii Moldova. Iata si copia acestei scrisori de asemenea monumentale:


Din pacate, autoritatile Republicii Moldova de la acea vreme au tergiversat lucrurile. De vina era poate si lipsa de viziune a demnitarilor in ce priveste perspectiva colaborarii dintre tara noastra si Ordinul Suveran Militar de Malta. Au trebuit sa treaca ani buni, ca abia in anul 2013, la Ministerul Justitiei de la Chisinau sa fie inregistrat cu acte in regula Ordinul Suveran Militar de Malta. Si abia in 2014, sa ajungem sa avem un ambasador oficial in persoana distinsei doamne Stela Stingaci, pe langa Ordinul de Malta.
Cine stie, poate daca inca in 1998 s-ar fi dat curs invitatiilor de a initia colaborarea diplomatica intre reprezentantii Ordinului sus numit si Republica Moldova, parcursul nostru european ar fi fost altul. Unul mult mai competent, responsabil si increzator.

*Preluarea sau reproducerea materialelor prezentate in acest articol se poate realiza doar cu indicarea link-ului sursei, trebuie citata sursa si autorul. Preluarea integrala se poate realiza doar in urma unui acord incheiat cu autorul articolului. Materialele publicate aici sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor si drepturile conexe.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare