Artefacte masonice din Chişinau. Lucrarea lui N.K.Kulman si misterul "instalarii" Lojei "Ovidiu" 25


Asa cum scriam si in articolul Masoneria in Republica Moldova. I, masoneria in teritoriul dintre Nistru si Prut isi incepe lucrarile in primavara anului 1821, deschiderea oficiala a primei Loji avand loc la 1 iulie acelasi an. Sursa acestei informatii este lucrarea lui Nicolai Karlovici Kulman "Istoria masoneriei in Rusia. Loja din Chisinau" (К истории масонства в России. Кишиневская ложа), lucrare publicata in cadrul Revistei Ministerului Instructiunilor Publice din Rusia, Sankt Peterburg, Tipografia Senatului, Octombrie, 1907. Lucrarea mai este cunoscuta si sub numele "Contributii la istoria masoneriei din Rusia. Loja din Chisinau". Sub aceasta denumire este citata de catre istoricul Gheorghe G. Bezviconi in revista "Din trecutul nostru", Anul IV, Nr. 28-30 Ianuarie-Martie 1936.
In lucrarea lui Kulman sunt reperoduse documentele care relateaza despre soarta Lojei "Ovidiu" 25, documente pastrate in cadrul Arhivei Militar-Stiintifice din Rusia.
Putinii istorici care au tratat cazul  Lojei "Ovidiu" 25, s-au axat anume pe lucrarea lui Kulman, tratand-o ca material de referinta. Cu toatea acestea, Kulman nu reproduce toate actele din arhiva ce tin de cazul Lojei din Chisinau. Iar acest fapt joaca feste in trasarea parcursului istoric al masoneriei autohtone. Kulman, la fel ca si Semevskii (alt istoric care a descris cazul Lojei "Ovidiu" 25 in baza cercetarii acelorasi documente din arhiva) trece cu vederea din motive necunoscute, o scrisoare pretioasa aflata in acelasi dosar de arhiva cu celelalte documente consultate. Este vorba de o scrisoare oficiala a Secretarului General al Marii Loje "Astreia", Vevel (Wewel), datata 13 octombrie 1821. Impreuna cu aceasta scrisoare, Secretarul General trimitea Lojei nou create in Chisinau, o "lista de lectura" si alte acte necesare Lojei. De asemenea erau indicate istructiuni menite a impune respectarea ritualica si a disciplinei. In afara de aceasta, in scrisoare se mentioneaza niste lucruri foarte curioase menite sa clarifice daca Instalarea Lojei "Ovidiu" 25 a avut loc sau nu in cele din urma. Istoricul si literatul rus Şcegolev P.E. in cartea sa "Из жизни и творчества Пушкина" (Din viata si creatia lui Puskin), Editura de Stat Pentru Literatura Artistica, Moscova-Leningrad, 1931, reproduce un fragment din Scrisoarea oficiala omisa de Kulman. Iata ce se spune in ea: "Avand in vedere, ca lucrarile Lojei nou create, pana la instalarea ei, sunt considerate, conform paragrafului 154 al Codului, ca fiind temporare, vor ramane astfel pana cand, instalarea va avea loc. Marea Loja "Astreia" ar fi delegat deja in adunarea sa din 17 septembrie un frate care sa indeplineasca ritualul instalarii lojei Dvs, daca ar fi stiut la cine s-a oprit alegerea sa. Prin imputernicirea Marelui Maestru, va invit sa ne indicati cativa frati destoinici, - indiferent daca ar fi membri ai lojei Dvs sau ai altei loje regulare, recunoscute de Dvs ca fiind astfel, - pentru indeplinirea acestei sarcini onorabile, astfel incat Marea Loja sa poata fara intarziere sa aranjeze numirea instalatorului Dvs, trimitandu-i insarcinarile si instructiunile necesare. Conform paragrafelor 151 si 153 este suficient un singur frate pentru a reprezenta Marea Loja la aceasta ceremonie.  Marele Maestru va propune drept candidati in calitatea de reprezentanti ai lojei Dvs pe distinsii frati Augustin Prevot de Lumian, Charles Ritter, Romain Mouin si Goerge Hodenius. Dintre ei ati putea face alegerea. Toti ei sunt niste frati onorabili, care merita increderea Dvs".
Din aceasta scrisoare nepublicata, din pacate, rezulta in mod clar ca la data de 13 octombrie Loja din Chisinau nu era inca instalata oficial. In aceeasi toamna, la data de 21 noiembrie, printul Volkonskii dadea primele ordine din Peterburg, cu privire la luarea de masuri restrictive vis a vis de Loja din Chisinau, data fiind apartenenta mai multor membri ai acestei Loje si in Societatea secreta cu caracter politic "Decembristii". Nu am putut stabili inca daca in intervalul de timp 13 octombrie - 21 noiembrie, reprezentantii Lojei "Ovidiu" 25 au reusit sa delege un frate pentru a efectua lucrarile de instalare oficiala. E indoielnic acest fapt macar si din simplul  motiv ca pentru a ajunge o scrisoare din Peterburg la Chisinau, pentru a lua decizia pe cine sa delege, pentru a trimite raspunsul inapoi la Peterburg si in cele din urma a efectua instalarea oficiala a Lojei, acest interval de timp era la limita extrema.
In aceeasi scrisoare mentionata mai sus si omisa de Kulman, Secretarul General al Marii Loje "Astreia", Vevel, presimtind parca (sau poate chiar cunoscand anumite prerogative de rang inalt), ca urmau sa inceapa vremuri grele pentru masoneria din intreaga Rusie si guberniile acesteia, mai scria: "Desi, Marea Loja "Astreia" este infiintata si isi desfasoara lucrarile cu permisiunea conducerii si are de a face in exclusivitate doar cu ministrul de interne, trebuie sa depuneti toate eforturile ca sa dispuneti conducerea voastra in folosul Lojei Dvs, demonstrand, daca e cazul, conducerii din zona Dvs, patenta de infiintare a Lojei si Codul".

Lucrarea lui N.K.Kulman, ramane a fi sursa de referinta in cercetarea parcursului masonic autohton, macar si din simplul motiv ca este singura lucrare ce reproduce mare parte din actele de arhiva privind cazul Lojei din Chisinau "Ovidiu" 25. Pana nu demult, in Republica Moldova erau semnalate 2 exemplare ale lucrarii lui Kulman. La moment, unul dintre cele 2 exemplare, cel care se pastra in cadrul Arhivei Nationale a Republicii Moldova, a disparut "fara urma". Respectiv, deja se cunoaste doar existenta unui singur exemplar. In investigatiile mele, am depistat o posibila pista, unde ar putea sa se afle cel de al doilea exemplar si sper ca in timpul apropiat sa-l pot regasi.
Din pacate, pana la momentul de fata, nimeni nu scanase lucrarea lui Kulman pentru a o pastra si in format digital iar in cazul disparitiei "fara urma" si a ultimului exemplar, ar fi trebuit sa apelam la fondurile bibliotecilor din Moscova pentru a consulta aceasta monumentala lucrare caci internetul nu ne pune la dispozitie o varianta electronica asa cum se intampla cu alte carti de epoca. Am reusit in sfarsit sa realizez o copie digitala a acestei lucrari si acum o pastrez la loc de cinste in colectia personala de lucrari si artefacte masonice.

*Preluarea sau reproducerea materialelor prezentate in acest articol se poate realiza doar cu indicarea link-ului sursei, trebuie citata sursa si autorul. Preluarea integrala se poate realiza doar in urma unui acord incheiat cu autorul articolului. Materialele publicate aici sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor si drepturile conexe.

Comentarii

  1. Cum, pot vedea cartea in format electronic? Sau cel putin sa dincutam pe tema acesta. Asi vrea sa fac legatura cu tine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna, scrie-mi ce anume te-ar interesa si ... paote discutam, de ce nu? ;)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare