Bibliografia fenomenului iniţiatic. 1

Pe parcursul anilor m-am ciocnit de nenumărate ori cu aceeaşi problemă atunci când căutam anumite cărţi: lipsa cărţii din librării sau chiar din biblioteci. Asta însemna ulterior căutări acerbe prin anticariate şi pe la buchinişti, pe la vânzătorii ambulanţi, bătut la uşile editurilor etc. etc. De multe ori se întâmpla să descoper o carte sau un autor mult mai târziu decât mi-aş fi dorit. În acest sens, a trebuit mereu să parcurg zeci de pagini de bibliografii obscure pentru a descoperi un titlu care părea să fie ceea ce căutam de fapt. Operaţiunea căutarii cărţilor se complică şi mai mult când ne referim la monografii de specialitate, broşuri sau chiar cărţi scoase în tiraj foarte limitat. O altă piedică o reprezintă de multe ori bariera lingvistică. Mai ales, dacă eşti un adept al surselor primare, aşa cum sunt şi eu, atunci eşti nevoit să traduci cuvinte cheie în cele mai diverse limbi şi dialecte, doar pentru a da de urma sursei în original şi în speranţa că poate mai descoperi un titlul necunoscut.
Atunci când vorbim de lucrările dedicate francmasoneriei, intervine încă o barieră: multe lucrări sunt scoase de loji şi obedienţe dintre cele mai diverse, în tiraj extrem de limitat, doar pentru membrii lojii sau obedienţei în cauză.
Reieşind din toate aceste considerente enumerate mai sus, am decis sa realizez o serie de materiale în care să prezint cărţi, studii, monografii consacrate francmasoneriei şi altor câteva ordine şi organizaţii iniţiatice Voi încerca să prezint lucrări care să acopere toate laturile complexului corp geometric pe care îl reprezintă francmasoneria dar şi întregul fenomen iniţiatic, pentru ca cititorul să decidă singur dacă îl interesează lucrarea sau nu.
De asemenea, voi încerca să ofer ajutor celor care îşi doresc să achiziţioneze o anumită lucrare sau să îi furnizez o copie digitalizată în cazul în care nu se încalcă drepturile de autor.
Periodic voi prezenta noi apariţii, cărţi-semnal sau lansări.
În cazul în care doriţi să-mi furnizaţi o anumită lucrare pentru a o prezenta publicului larg, vă rog să nu ezitaţi, voi încerca să fiu echidistant şi corect.
O ultimă remarcă: voi prezenta doar cărţi şi lucrări pe care le deţin în biblioteca personală sau pe care am avut şansa să le am sub mână o perioada destul de îndelungată pentru a-mi putea forma o părere fundamentată.
Aşadar, să începem.

1. "Ordinul Masonic Român. Mai puţină legendă şi mai mult adevăr" de Horia Nestorescu-Bălceşti
     Casa de Editură şi Presă "ŞANSA" S.R.L.
     Bucureşti 1993
     ISBN  973-95971-0-6
     Număr pagini: 623

Biblioteca Ioana Nestorescu-Bălceşti

Această carte reprezintă prima lucrare cu caracter enciclopedic ce tratează francmasoneria română. Sunt prezentate 4301 nume şi scurte biografii de masoni din spaţiul românesc. Lucrarea a fost întocmită în baza documentelor din arhivele statului român, de până la 1993. Un suport informaţional inestimabil cu o listă de bibliografie impunătoare.

2. "The Open Door. The History of the Order of Women Freemasons. 1908-2008" de Ann Pilcher-Dayton
    Order of Women Freemasons
    London 2008
    ISBN  978-0-9558598-0-9
    Număr pagini: 298

Biblioteca Ioana Nestorescu-Bălceşti

 Lucrarea reprezintă istoria Ordinului Femeilor Francmasoni din Anglia. Cuprinde aproape 300 de imagini, reproduceri de documente şi fotografii de epocă. Dispune de un indice de nume şi o listă de loji.

3. "The Mandorla and Tau. The Secrets and Mysteries of Freemasonry Revealed" de Kevin L. Gest
    Lewis Masonic
    2011
    ISBN  978 0 85318 385 3
    Număr pagini: 256

Biblioteca Alexandru Rufanda

 Autorul face o amplă incursiune în lumea simbolurilor francmasoneriei, a istoriei acestora, provenienţa dar şi influenţele moderne. Incursiunea nu este una oarecare ci realizată prin prisma geometriei sacre, astronomiei dar şi a scrierilor mai vechi. Un aspect foarte interesant este că autorul prezintă şi puncte de vedere destul de controversate, menite să incite spiritele chiar şi în rândurile iniţiaţilor. De asemenea, face o disecţie a francmasoneriei Arcului Regal, din punct de vedere simbolic. Cartea conţine peste 100 de ilustraţii şi mai dispune şi de un indice alfabetic la final.

4. "Cupa Destinului" de Florin Horvath
      Ordo ab Chao
      Zalău 2017


Această lucrare se află pe drum, urmând să ajungă la mine în câtva timp. Totuşi, datorită recomandărilor Nobilului Cavaler Templier Remus Barna, am decis să o prezint. Cartea urmează să fie lansată în data de 24 mai în cetatea Oradea şi reprezintă o lucrare care parcurge filiaţia templieră de la origini până în prezent, tratând nu doar istoricul ci şi implicaţiile prezente legate de Pământul Sfânt.
Tot la 24 mai şi tot în cetatea Oradea urmează să se lanseze încă două volume ale lui Dan Marius Drăgan, "Vremuri Tulburi" şi Crucea şi Puterea". De această dată avem de a face cu două romane istorice realizate în urma unor profunde cercetări ale autorului, care îmbină atât aventura cât şi semnătura în filigran a unor aspecte ce ţin de cavalerism şi fenomenul iniţiatic, or nu în zadar pe coperţile celor două romane apar imaginile unui cavaler şi a blazonului Ordinului Dragonului.



*Preluarea sau reproducerea materialelor prezentate în acest articol se poate realiza doar cu indicarea link-ului sursei, trebuie citată sursa și autorul. Preluarea integrala se poate realiza doar în urma unui acord încheiat cu autorul articolului. Materialele publicate aici sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii

Postări populare