Bibliografia fenomenului iniţiatic. 2

Astăzi continuăm prezentarea cărţilor ce privesc fenomenul iniţiatic şi în special francmasoneria. Vor fi prezentate cărţi în mai multe limbi străine pentru a vă oferi posibilitatea să faceţi cunoştinţă cu literatura de specialitate din diverse ţări.

1. "Francmasoneria în Europa de Est" de Daniel Beresniak
      Editura NEMIRA
      Bucureşti 1994
      ISBN  973-569-070-5
      Număr de pagini: 192

Biblioteca Ioana Nestorescu-Bălceşti

Autorul prezintă începuturile şi evoluţia Francmasoneriei în Rusia, Cehoslovacia, Ungaria, România, Bulgaria şi Polonia. Unele date istorice sunt depăşite, altele sunt pe alocuri exagerate. Însă per ansamblu, lucrarea este foarte bine documentată şi reprezintă un material bun penru cei care se află la început de cale şi doresc să afle mai multe despre evoluţia şi istoria Francmasoneriei în Estul Europei.

2. "Masonas. Historia de la masoneria femenina" de Yolanda Alba
    Almuzara
    Spania 2017
    Ediţia a 2-a
    ISBN  978-84-1610010-1
    Număr de pagini: 222

Biblioteca Iona Nestorescu-Bălceşti

Lucrarea în cauză prezintă istoria Francmasoneriei feminine. Autoarea întreprinde un adevărat periplu în istoria Francmasoneriei universale, parcurgând o serie întreagă de obedienţe pentru a aduce în prim plan paginile mai puţin cunoscute despre femeile francmasoni, cum şi de unde a început totul. Se face prezentarea unui şir de femei francmasoni. Dat fiind faptul că lucrarea este scrisă în limba spaniolă, este prezentată francmasoneria feminină din ţările vorbitoare de limbă spaniolă: Spania, Uruguai, Brazilia, Mexico, Argentina, Chile dar şi Belgia, Suedia, Turcia, UK şi SUA. Lucrarea încă nu dispune de o traducere în limba engleză sau română.

3. "Проект «Україна». Архітектори, виконроби, робітники. Т.1. А-Г" de Данило Яневський
     ФОЛІО
     Харків 2017
     ISBN  978-966-03-7640-3
     Număr de pagini: 304

Biblioteca Alexandru Rufanda

Acesta este primul volum din seria de trei despre Francmasoneria ucraineană a autorului Danilo Eanevskii. Cartea este publicată în limba ucraineană şi prezintă biografiile francmasonilor din Ucraina. Acest prim volum cuprinde numele care încep cu litere de la A la G. Paginile sunt ilustrate impecabil. Regretabil este faptul că acest autor îi prezintă pe francmasonii bucovineni menţionând în mod fals faptul că Bucovina ar fi fost sub ocupaţie românească până să ajungă în componenţa Ucrainei!... În rest, cartea merită atenţie, cel puţin pentru faptul că sunt menţionate nume de francmasoni români bucovineni.

4. "The Master Builders of the Middle Ages" de Davis Jacobs
     Cassell Caravel Book
     Cassell - London 1970
     SBN  304 93572 7
     Număr de pagini: 153

Biblioteca Alexandru Rufanda

O lucrare extraordinră care prezintă masoneria operativă şi viaţa zidarilor liberi din Evul Mediu. Cu lux de amănunte, însoţite de imagini detaliate, autorul ilustrează felul în care masoneria operativă a trecut uşor la masoneria speculativă, accentul punandu-se totuşi pe simbolistică şi semnificaţia vechilor construcţii. Este una dintre puţinele lucrări în care se abordează masoneria operativă cu toate semnificaţiile sale de ghildă.

*Preluarea sau reproducerea materialelor prezentate în acest articol se poate realiza doar cu indicarea link-ului sursei, trebuie citată sursa și autorul. Preluarea integrala se poate realiza doar în urma unui acord încheiat cu autorul articolului. Materialele publicate aici sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii

Postări populare