Bibliografia fenomenului iniţiatic. 3

În cele ce urmează voi prezenta câteva lucrări care tratează fenomenul francmasonic direct. Un accent deosebit vom pune pe prezentarea cărţilor lui Ovidiu Dan, care a binevoit să îmi trimită 3 dintre cărţile domniei sale, printre care şi ultima carte scoasă de sub tipar recent.

1. "Ordinul Hora" de Ovidiu Dan
    Mediaş 2018
    ISBN  978-90-816808 NL
    Număr de pagini: 348

Biblioteca Alexandru Rufanda

Ovidiu Dan vine cu o nouă carte scrisă în inconfundabilul său stil care îmbină investigaţia istoricului-detectiv cu transcrierea în timp real şi reconstituirea evenimentelor, discuţiilor cu personaje reale, din viaţa cotidiană. Astfel autorul investighează cazul lui Horea într-o nouă perspectivă, trece în revistă o mulţime de simboluri ce vizează francmasoneria dar şi alte organizaţii cu caracter secret sau discret, pentru a scoate la lumină în cele din urmă, un nou ordin secret şi anume "Ordinul Hora". O carte care cu siguranţă vă va ţine în suspans şi vă va îmbogăţi din punct de vedere al viziunii de ansamblu asupra evenimentelor istorice şi al istoriei discrete.

2. "Egregora de la Mediaş" de Ovidiu Dan, Seria: "O scurtă prezentare a simbolurilor francmasonice din Transilvania şi Banat", Volumul 2
    Ştiinţă, Cultură şi Artă
    Mediaş 2014
    ISBN  978-606-93669-2-9
    Număr de pagini: 330

Biblioteca Alexandru Rufanda

Acesta este volumul 2 din seria prezentării de către Ovidiu Dan a simbolurilor masonice din localităţile Transilvaniei şi Banatului. Volumul în cauză vine cu un enorm bagaj de simboluri culese de către autor din Mediaş. Mai mult decât atât, autorul le şi decriptează în manieră proprie, ancorându-le într-un lanţ hermeneutic complex.

3.  "Egregora de la Lugoj" de Ovidiu Dan, Seria: "O scurtă prezentare a simbolurilor francmasonice din Transilvania şi Banat", Volumul 3
    Ştiinţă, Cultură şi Artă
    Mediaş 2014
    ISBN  978-606-93669-4-3
    Număr de pagini: 200

Biblioteca Alexandru Rufanda

Această lucrare continuă seria cărţilor lui Ovidiu Dan, în care se explică apariţia şi decriptarea  în variante noi a înţelesului simbolurilor francmasonice, de această dată din Lugoj. Aşa cum îi stă în fire, Ovidiu Dan vine cu un bogat material fotografic şi explicaţii foarte docte. Cu siguranţă, după ce veţi citi cartea, veţi privi cu alţi ochi Lugojul pe care credeaţi că îl cunoaşteţi.

4. "Україна масонська" de Віктор Савченко
    НОРА-ДРУК
    Київ 2015
    ISBN  978-966-8659-56-0
    Număr de pagini: 336

Biblioteca Alexandru Rufanda

Titlul cărţii tradus din ucraineană în română ar fi "Ukraina masonică". Autorul, Victor Savcenko, este un renumit istoric ucrainean. În carte este prezentată istoria francmasoneriei pe teritoriul istoric care îl ocupă Ukraina de azi. Regăsim şi pagini din istoria lojilor din Odessa sau Bucovina. Cartea dispune de o bogată bibliografie şi trimiteri la materiale din arhivele ucrainene.

5. "Short Talks on Masonry" de Joseph Fort Newton
    Macoy Publishing & Masonic Supply Company, Inc.
    Richmond, Virginia, USA, 1969
    ISBN - 0-88053-036-7
    Număr de pagini: 244

Biblioteca Alexandru Rufanda

Joseph Fort Newton reprezintă unul dintre clasicii literaturii masonice, nemaiavând nevoie de prezentare. Lucrarea în cauză cuprinde texte scurte, mai exact planşe, în care se explică semnificaţia obiectelor de ritual, a principalelor simboluri masonice, cum ar fi litera "G", frunza de acacia, altarul, mişcarea de la stânga spre dreapta, colţul de N-E, etc. O carte ce merită sa fie studiată foarte atent pentru aprofundarea cunoştinţelor despre Lojă şi destinată nu atât cititorului profan ci cu precădere fraţilor.

*Preluarea sau reproducerea materialelor prezentate în acest articol se poate realiza doar cu indicarea link-ului sursei, trebuie citată sursa și autorul. Preluarea integrala se poate realiza doar în urma unui acord încheiat cu autorul articolului. Materialele publicate aici sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare