Bibliografia fenomenului iniţiatic. 4

Prezentarea bibliografiei iniţiatice continuă cu câteva lucrari de referinţă, aş spune eu. Iarăşi, voi prezenta atenţiei publicului literatură în limbile română, rusă, ucraineană, engleză, pentru a oferi şansa, celor interesaţi de subiect să fie la curent cu literatura de specialitate de pe mapamond. În urma publicării materialelor anterioare, am primit un feedback pozitiv de la numeroase persoane, unele dintre ele, solicitându-mi ajutorul în vederea achiziţionării unor titluri menţionate.
Aduc mulţumiri Patriciei Manea care mi-a oferit în mod generos lucrarea "Palatul familiei nobiliare Athanasievici-Bejan. Atlas de geometrie sacră", astfel putând oferi publicului larg mai multe informaţii din sursa primară.
Mulţumiri speciale lui Dimitrie Popa, care a realizat imposibilul, făcându-mi rost de lucrarea de limbă ucraineană a lui Mihailo Hodorovskii "Масонство і Україна. Історико-архівні нариси", editată într-un număr extrem de limitat, cu adevărat o ediţie rarisimă.


1.   "Palatul familiei nobiliare Athanasievici-Bejan. Atlas de geometrie sacră" de Patricia Manea
       Editura Nestor
       Bucureşti 2016
       ISBN  978-606-8457-16-1
       Număr de pagini: 166

Biblioteca Alexandru Rufanda

Patricia Manea vine cu o prezentare de excepţie a simbolisticii unui monument al patrimoniului arhitectural românesc şi anume palatul familiei Athanasievici-Bejan din Lugoj. Autoarea reproduce pas cu pas destinul acestei vechi familii nobiliare precum şi traseul construcţiei monumentalei rezidenţe Athanasievici-Bejan. Sunt ridicate vechi imagini şi reprezentări ale palatului, sunt disecate simbolurile acestuia, secretele masonilor operativi sunt revelate fără a dezgoli totuşi frumuseţea nativă a operei. Mai mult, Patricia Manea face corelări la ordinea zilei şi expune similitudini frapante întâlnite în tradiţia zidarilor liberi europeni. În cele din urmă avem o carte bazată pe vaste documentări, o carte a  cărei temelie este întărită de o hermeneutică în care autoarea se simte ca peştele în apă, oferindu-ne şansa de a trage cu ochiul în incinta sacră a templului masonilor operativi.

2. "Francmasonerie şi companionaj" de René Guénon
     Editura Herald
     Bucureşti 2016
     ISBN  978-973-111-608-2
     Număr de pagini: 368

Cartea poate fi comandată la http://mason-shop.ro/?p=productsMore&iProduct=967

Biblioteca Ioana Nestorescu-Bălceşti

Acesta este unul dintre volumele colecţiei "Arta Regală" îngrijită de editura Herald. René Guénon a reprezentat unul dintre numele de referinţă în lumea iniţiaţilor încă din timpul vieţii. A parcurs mai multe tradiţii iniţiatice, a trasat calea a numeroşi discipoli, fapt care se mai întâmplă până azi. În volumul de faţă avem adunate studii şi articole ale marelui iniţiat crae nu sunt ordonate cronologic ci mai degrabă idiomatic, conform înţelesului pe care îl vrea autorul însuşi. Vom găsi materiale dedicate principiului regulrităţii, materiale care dezbat istoricul Strictei Observanţe Templiere, un accent deosebit punându-se pe prezentarea celui care a fost Martinez de Pasqually şi Ordinul Aleşilor Cohen dar şi Regimul Scoţian Rectificat şi nu doar.

3. "М. А. Осоргин и его масонское наследие" de Андрей Серков
    ИД Ганга
    Москва 2018
    ISBN  978-5-907059-01-6
    Tiraj: 500 exemplare
    Număr de pagini: 624

Biblioteca Alexandru Rufanda

Lucrarea de faţă este semnată de renumitul istoric al Francmasoneriei ruse, Andrei Serkov şi ne prezintă biografia francmasonului M.A. Osorghin, aflat în exil în Franţa. Sunt reproduse planşele de arhitectură ale lui Osorghin, materialele sale cu privire la masonerie. Într-un cuvânt, Andrei Serkov valorifică arhiva personală a lui M. Osorghin, arhivă oferită spre studiu în premieră de către soţia regretatului mason în exil. În volumul de faţă există şi o planşă în care este reconstituit traseul de iniţiere a poetului rus Aleksandr Puşkin în loja "Ovidiu 25" din Chişinău.

4. "Масонство і Україна. Історико-архівні нариси" de Михайло Ходоровський
    Державний комітет архівів України
    Київ 2004
    ISBN  966-8225-23-6
    Număr de pagini: 139

Biblioteca Alexandru Rufanda

Lucrarea de faţă reprezintă un studiu aprofundat al istoricului ucrainean Mihailo Hodorovskii cu privire la Francmasoneria ucraineană. Autorul se bazează pe documente din arhivele ucrainene, ceea ce conferă valoare în plus lucrării. Între timp autorul a decedat iar lucrarea a devenit o raritate editorială, inclusiv datorită faptului că a fost emis un tiraj extrem de limitat, mai puţin de 100 exemplare. În carte putem găsi preţioase referinţe la masonii basarabeni sau bucovineni care au făcut parte din loji aflate sub jurisdicţie ucraineană (mai devreme sau mai târziu).

5. "The Meaning of Masonry" de W.L. Wilmshurst
     Gramercy Books
     New York 1980
     ISBN  0-517-33194-2
     Număr de pagini: 220

Biblioteca Alexandru Rufanda

Walter Leslie Wilmshurst reprezintă un nume de referinţă în Francmasoneria engleză. A devenit renumit prin prodigioasa activitate masonică din timpul vieţii iar cele 4 lucrări semnate rămân până astază titluri de referinţă datorită profunzimii autorului. În lucrarea de faţă sunt abordate aspectele profunde ale simbolismului masonic, este tratată Francmasoneria ca fiind un curent filosofic distinct, relaţiile Francmasoneriei cu misteriile antice, etc.

*Preluarea sau reproducerea materialelor prezentate în acest articol se poate realiza doar cu indicarea link-ului sursei, trebuie citată sursa și autorul. Preluarea integrala se poate realiza doar în urma unui acord încheiat cu autorul articolului. Materialele publicate aici sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii

Postări populare