Bibliografia Fenomenului Iniţiatic. 5

În postarea de faţă voi prezenta cărţi de referinţă în domeniul istoriei francmasoneriei româneşti şi ruse dar vă voi oferi şi altele, în limba engleză şi ucraineană.
Aduc sincere mulţumiri domnului Horia Nestorescu-Bălceşti, pentru volumele oferite cu generozitate.
De asemenea, mulţumirile mele se îndreaptă şi către Vadim Cojocari, care m-a ajutat să intru în posesia Dicţionarului enciclopedic al lui Andrei Serkov.


1. "Enciclopedia ilustrată a Francmasoneriei din România", Vol. I, de Horia Nestorescu-Bălceşti
    Editura PHOBOS, Centrul Naţional de Studii Francmasonice
    Bucureşti 2005
    ISBN  973-7683-05-6
    Număr de pagini: 462

Biblioteca Alexandru Rufanda

Acesta este primul volum al Enciclopediei Ilustrate a Francmasoneriei din Romania, proiect realizat în exclusivitate de către eminentul istoric Horia Nestorescu-Bălceşti. Volumul cuprinde nume de masoni romani, loji, ateliere masonice, denumiri de publicaţii şi periodice masonice etc etc de la litera A la F. În volum găsim pe lângă multele imagini li portrete şi 16 planşe color.


2. "Enciclopedia ilustrată a Francmasoneriei din România", Vol. II, de Horia Nestorescu-Bălceşti
    Editura PHOBOS, Centrul Naţional de Studii Francmasonice
    Bucureşti 2005
    ISBN  973-7683-05-6
    Număr de pagini: 440

Biblioteca Alexandru Rufanda

Volumul II din cadrul Enciclopediei Ilustrate a Francmasoneriei din Romania cuprinde intervalul literelor de la G la O. La fel ca în volumul I avem foarte multe imagini însoţite de descrieri amănunţite, precum şi 16 planşe color. Menţionez faptul că fiecare nume citat şi descris în cadrul acestor volume este insoţit de trimiteri la toate sursele unde autorul le-a depistat.

3. "Enciclopedia ilustrată a Francmasoneriei din România", Vol. III, de Horia Nestorescu-Bălceşti
    Editura PHOBOS, Centrul Naţional de Studii Francmasonice
    Bucureşti 2005
    ISBN  973-7683-05-6
    Număr de pagini: 456

Biblioteca Alexandru Rufanda

Ultimul volum din cadrul Enciclopediei Ilustrate a Francmasoneriei din Romania cuprinde intervalul literelor de la P la Z. Volumul mai include şi o Bibliografie întinsă pe 23 pagini precum şi 16 planşe color.
Aceste 3 volume constituie practic cea mai completă referinţă în domeniul istoriei francmasoneriei din România, unică în felul său.

4. "Русское масонство. 1731-2000 гг. Энциклопедический словарь." de А.И. Серков
    "Российская политическая энциклопедия" (РОССПЭН)
    Москва 2001
    ISBN  5-8243-0240-5
    Tiraj: 3000 exemplare
    Număr de pagini: 1224

Biblioteca Alexandru Rufanda

Acest dicţionar enciclopedic al francmasoneriei ruse, reprezintă opera inegalabilului istoric al francmasoneriei ruse, Andrei Serkov. În cele peste o mie de pagini vom găsi informaţii despre francmasonii ruşi sau cei care au activat pe teritoriul Rusiei, despre loji şi ateliere din Rusia sau din alte ţări unde au luat parte la lucrări francmasoni ruşi. Dicţionarul dispune şi de fotografii şi planşe color, însă ele reprezintă doar un procent foarte mic din întregul volum al cărţii, accentul fiind pus pe informaţie, cu trimitere la fonduri de arhive, dosare, literatură etc. Lucrarea este preţioasă pentru noi şi din prisma faptului că putem găsi informaţii despre francmasoni români care au făcut parte din loji ruse sau despre lojile militare ruseşti, printre care a fost şi loja Mars, din Iaşi, şi nu doar aceasta. Între timp lucrarea a devenit o raritate şi poate fi găsită cu greu.

5. "Таємни обличчя масонства." de Олександр Гуржiй, Оксана Крижановська, Олександр Реєнт
    Арій
    Київ 2018
    ISBN  978-966-498-571-7
    Tiraj: 1000 exemplare
    Număr de pagini: 208


Biblioteca Alexandru Rufanda

Această lucrare reprezintă lucrul comun a trei autori ucraineni, printre care Oxana Crijanovsika, care a mai publicat două cărţi despre francmasoneria din Ucraina. Autorii încep cu o  prezentare de ansamblu a ceea ce reprezintă frncmasoneria şi ajung la istoria francmasoneriei pe teritoriul Ucrainei. Sunt menţionate unele localităţi unde au activat loji francmasonice din Bucovina dar figurează şi menţiuni cu privire la loja Ovidiu 25 din Chişinău. Chiar dacă lucrarea dispune de o bibliografie bogată, din păcate aceasta însumează un număr mare de lucrări cu caracter îndoielnic, semnate de autori conspiraţionişti.

6. "The Freemasons. The History, Nature, Development and Secret of the Royal Art" de Euggen Lennhoff
    A. Lewis (Masonic Publishers) LTD
    London 1978
    ISBN  0-85318-111-X
    Număr de pagini: 375


Biblioteca Alexandru Rufanda

Eugen Lennhoff este un francmason german, iar această lucrare a fost publicată pentru prima oară în limba engleză în 1934, la scurtă vreme după apariţia sa în 1928. Ediţia de faţă, din 1978, este a doua. Se tratează istoria apariţiei ordinului dar şi istoricul francmasoneriei în ţări precum Italia, Rusia, Austria, SUA, Cehoslovacia, Ungaria, Iugoslavia, Ţările Scandinave, Germania etc. Se tratează de asemenea în mod aparte asasinarea de la Sarajevo dar şi relaţiile francmasoneriei cu Liga Naţiunilor. Un bogat material ilustrativ însoţeşte textul.

*Preluarea sau reproducerea materialelor prezentate în acest articol se poate realiza doar cu indicarea link-ului sursei, trebuie citată sursa și autorul. Preluarea integrala se poate realiza doar în urma unui acord încheiat cu autorul articolului. Materialele publicate aici sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii

Postări populare