Bibliografia fenomenului iniţiatic. 6

Revin cu un material despre bibliografia masonică. Între timp am adunat în bibliotecă un număr impunător de achiziţii noi la temă, unele sunt pe drum încă. Dacă vă interesează o carte anume, căutaţi o lucrare, lăsaţi un comentariu sau un mesaj privat, voi încerca să va ajut. Pe parcurs voi încerca să postez mai des pentru a vă face cunoştinţă cu noile apariţii editoriale precum şi cu lucrări mai vechi dar foarte actuale.
Aduc mulţumiri domnului Horia Nestorescu-Bălceşti, directorul Centrului Naţional de Studii Francmasonice, cât şi domnului Andrei Serkov, conducătorul sectorului Departamentul Manuscrise al Bibliotecii de Stat a Federaţiei Ruse "V.I.Lenin", pentru cărţile oferite cu generozitate.

1. "Masoneria este o stare de spirit: o ai sau nu o ai. Interviuri 1993-2002" de Horia Nestorescu-Bălceşti
    Editura NESTOR, Centrul Naţional de Studii Francmasonice
    Bucureşti 2013, Ediţia II-a
    ISBN  978-606-8457-05-5
    Număr de pagini: 528

Cartea poate fi comandată la http://mason-shop.ro/?p=productsMore&iProduct=889

Biblioteca Alexandru Rufanda

Cartea întruneşte o serie de preţioase interviuri la tema masoneriei cu personalităţi de frunte cum ar fi Neagu Djuvara, Mihai Musceleanu, Dan Berindei, Dan Amedeu Lăzărescu etc. Sunt abordate teme ce tratează istoria francmasoneriei, aspecte ale actualităţii masonice, sunt prezentate pe înţelesul publicului larg anumite faţete ale tematicii puse în discuţie de către profani etc.

2. "Morala şi dogma Ritului Scoţian Antic şi Acceptat al Francmasoneriei" de Albert Pike
    Editura Herald
    Bucureşti 2018, ediţia II-a
    ISBN  978-973-111-573-3
    Număr de pagini: 240

Biblioteca Alexandru Rufanda

Aceasta este ultima apariţie, de dată recentă, a ultimului volum din Colecţia Arta Regală, lansată la editura Herald. Lucrarea lui Albert Pike a devenit o referinţă de primă necesitate în ce priveşte Ritul Scoţian Antic şi Acceptat. In SUA, Jurisdicţia de Sud, ucenicilor li se oferă această lucrare în mod obligatoriu. Din pacate, cu toate ca aceasta este a doua ediţie de limbă română, sunt traduse doar primele 3 părţi ale lucrării, la gradele de Ucenic, Calfă şi Maestru. Cartea mai include o prefaţare minunată a lui Vasile Zecheru  precum şi prelegerea lui Roscoe Pound la tema "Filosofia Masoneriei aşa cum este formulată în opera lui Albert Pike. De asemenea, regăsim şi prelegerea lui George H. Steinmetz la tema "O interpretare spirituală a lucrării ezterice a lojii masonice; o analiză a simbolurilor celor trei grade descrise de Albert Pike".

3. "Reviste masonice româneşti" de Horia Nestorescu-Bălceşti
     Editura NESTOR, Centrul Naţional de Studii Francmasonice
     Bucureşti, 2016
     ISBN  978-606-8457-21-5
     Număr de pagini: 150

Cartea poate fi comandată la http://mason-shop.ro/?p=productsMore&iProduct=963

Biblioteca Alexandru Rufanda

O carte foarte utilă care întruneşte bibliografia revistelor masonice româneşti de la prim apariţie, până în 2016. Fiecare revistă este prezentată, sunt oferite imagini ale coperţilor, se menţionează autoritatea masonică emitentă. Mai mult, li se oferă şansa de a prezenta revista chiar reprezentanţilor emitenţi. Fiecare revistă este prezentată inclusiv cu paşaportul său editorial, lucru foarte util în procesul de cercetare.

4. "Documenta Masonica Hungarica - Frontispicii şi peceţi - (Frontispicies and Stamps)", Seria a II-a, Vol. I de Varga Attila, Cornel Iosif Kamenicyki, Cristian Maidan, Vele Ana-Maria, Rudolf Cristian
     Editura Argonaut, Symphologic Publishing, Institutul de Istorie "George Bariţiu" din Cluj-Napoca, Academia Română
     Cluj-Napoca, România - Quebec, Canada 2013
     ISBN  978-973-109-384-0
                978-0-9917782-2-5
                978-0-9917782-5-6 (versiune electronică)
      Număr de pagini: 186

Biblioteca Alexandru Rufanda

Cartea întruneşte un număr foarte mari de fotografii ale frontispiciilor şi sigiliilor de pe documentele lojilor masonice din Banat, Transilvania şi Ungaria în perioada Dualismului Austro-Ungar. Astfel, avem şi o lista foarte amplă a lojilor active în acea perioadă. O lucrare foarte utilă mai ales în procesul de identificare a lojilor româneşti în cadrul lucrului de cercetare în arhive şi nu doar.

5. "Тернистый путь к Свету. Очерки по истории российского масонства", sub redacţia И. В. Гордеев, Н. Б. Жданов, А. И. Серков
     Editura Галерия, Объединённая Великая Ложа Росии
     Москва 2018
     ISBN  978-5-9905925-6-8
     Tiraj: 300 exemplare
     Număr de pagini: 576

Biblioteca Alexandru Rufanda

Această carte a fost editată de către Marea Lojă Unită a Rusiei, într-un tiraj limitat de doar 300 exemplare. Lucrarea descrie parcursul istoric al masoneriei ruse de la începuturile ei până în momentul de faţă. Situaţia masoneriei în Rusia după reaprinderea luminilor în anii "90 şi până în momentul de faţă prezintă punctul de vedere al Marii Lojii Unite a Rusiei. Cartea întruneşte un număr foarte mare de ilustraţii, printre care regăsim şi reproduceri ale actelor de înfrăţire, inclusiv cu unele loji din obedienţe româneşti, al căror nume din motive de confidenţialitate nu le vom dezvălui aici.

6. "Living Landmarks of Freemasonry" de Barry Mitchell
    Edutira Lewis Masonic
    England 2014
    ISBN  978 0 85318 480 5
    Număr de pagini: 96

Biblioteca Alexandru Rufanda

Lucrarea de faţă însumează tratarea landmark-urilor masoneriei prin prisma exemplificării cazuistice. Respectiv avem capitole precum "Francmasoneria şi Biblia", "Francmasoneria faţă în faţi cu adversităţile", "Nobilimea engleză şi Masoneria" etc. Această formă de prezentare este foarte utilă dat fiind faptul că landamrkurile nu sunt pur si simplu enumerate cât mai ales explicate prin studii de caz, concrete, probându-se astfel aplicabilitatea lor.

*Preluarea sau reproducerea materialelor prezentate în acest articol se poate realiza doar cu indicarea link-ului sursei, trebuie citată sursa și autorul. Preluarea integrala se poate realiza doar în urma unui acord încheiat cu autorul articolului. Materialele publicate aici sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii

Postări populare