Apariţii editoriale dedicate bicentenarului Nicolae Bălcescu, semnate de Horia Nestorescu-Bălceşti

Ieri, 29 iunie 2019 s-au împlinit 200 de ani de la naşterea lui Nicolae Bălcescu. Cu această ocazie în spaţiul literar românesc au fost lansate câteva lucrări dedicate marelui istoric şi revoluţionar, printre care chiar una dedicată exclusiv subiectului "Bălcescu-mason". În acest context, la Muzeul Memorial "Nicolae Bălcescu", în perioada 28-30 iunie se desfăşoară Zilele Culturale "Bicentenar Nicolae Bălcescu". Respectiv, în data de 29 iunie, renumitul bălcescolog Horia Nestorescu-Bălceşti a lansat două volume tematice. Primul dintre ele poartă titlul succint dar vădit grăitor, "Bălcescu".


În acest volum, Horia Nestorescu-Bălceşti ne prezintă aspecte mai puţin cunoscute sau dezbătute ale vieţii, activităţii şi urmelor lui Nicolae Bălcescu. Autorul vine rând pe rând cu prezentarea destinului familiei Bălcescu, trece la o cronologie detaliată, se opreşte asupra anilor de studii ai lui Bălcescu, întreprinde o macroscopie a ecourilor şi evenimentelor legate de "Magazinul istoric pentru Dacia", detaliază cu lux de amănunte evenimentele de la 1848 şi consecinţele acestora pentru Nicolae Bălcescu. În cele din urmă, Horia nestorescu-Bălceşti ajunge la perioada exilului lui Bălcescu, mai întâi în Transilvania şi Ungaria, apoi la Viena şi aşa mai departe. Un accent deosebit se pune pe subiecte menite să ni-l prezinte pe marele istoric paşoptist într-un portret cât mai detaliat, rezultat în urma observării atente a celor mai neînsemnate detalii. Se descriu cu lux de amănunte biblioteca lui Bălcescu, piese precum şahul lui Bălcescu, aspectele masonice corelate marelui istoric român. În cele din urmă, nu sunt scăpate din vedere nici aspectele morţii lui Bălcescu.
Trebuie să menţionăm că în volumul de faţă au fost adunate o serie largă de articole ale lui Horia Nestorescu-Bălceşti, publicate inclusiv în afara hotarelor României, cum ar fi de exemplu în Italia. Aceste articole au rămas complet necunoscute până azi, când sunt prezentate publicului cititor din România, în premieră.

"Bălcescu" de Horia Nestorescu-Bălceşti
Bucureşti 2019
Editura NESTOR
ISBN: 978-606-8457-35-2
Număr de pagini: 420


Un alt volum dedicat lui Nicolae Bălcescu, lansat în aceeaşi zi ca şi precedentul, este o ediţie îngrijită de acelaşi neobosit cercetător, Horia Nestorescu-Bălceşti, care întruneşte textul lui Adrian Corbu dedicat iconografiei lui Bălcescu precum şi practic cea mai bogată şi integră colecţie de reprezentări grafice, de artă şi nu doar. Respectiv, volumul în sine reprezintă o colecţie inedită, aproape fără precedent, ale reproducerilor chipului lui Bălcescu imortalizat în portrete, sculpturi, grafică, mozaicuri, bonistică (bancnote), filatelie (timbre), numismatică (monede), medalistică etc. etc. Acest lucru putea fi întreprins numai de un mare admirator al lui Bălcescu, iar Horia Nestorescu-Bălceşti este poate cel mai dedicat cercetător al destinului şi creaţiei acestuia, fiind şi fondatorul Muzeului Memorial "Nicolae Bălcescu". De altfel, şi volumul pe care îl prezentăm aici, se numeşte "Chipul lui Bălcescu". La realizarea volumului, catalog şi album în acelaşi timp, şi-au dat concursul practic toate muzeele din România unde se păstrează reprezentările grafice ale lui Bălcescu. Acest demers frumos de colectare şi sumare iconografică bălcesciană, îi aparţine în întregime lui Horia Nestorescu-Bălceşti.


Cartea este prefaţată de Răzvan Theodorescu şi Mihai Gramatopol.

"Chipul lui Bălcescu" de Adrian Corbu. Ediţie de Horia Nestorescu-Bălceşti
Bucureşti 2019
Editura NESTOR
ISBN: 978-606-8457-10-9
Număr de pagini: 316

Cartea poate fi comandată la http://mason-shop.ro/?p=productsMore&iProduct=996

*Preluarea sau reproducerea materialelor prezentate în acest articol se poate realiza doar cu indicarea link-ului sursei, trebuie citată sursa și autorul. Preluarea integrala se poate realiza doar în urma unui acord încheiat cu autorul articolului. Materialele publicate aici sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii

Postări populare