Bibliografia Fenomenului Iniţiatic. 7. Mircea Munteanu

Materialul de faţă include în exclusivitate cărţile inginerului Mircea Munteanu, lucrări ce tratează istoria Francmasoneriei române. Va fi un material mai amplu decât de obicei, dorind să prezint toate, sau aproape toate cărţile acestui neobosit cercetător, la tema Francmasoneriei. Excepţie vor face doar acele lucrări la care a colaborat fiind coautor şi pe care le voi prezenta într-o altă postare.
Cărţile domnului Munteanu reprezintă o sursă preţioasă pentru cei interesaţi de parcursul masonic românesc dat fiind faptul că autorul face apel practic la orice sursă bibliografică la care poate avea acces, pe lîngă materialele de arhivă. Fiecare carte dispune de o bibliografie impunătoare şi un indice de nume. Alt merit al autorului este acela de a trata în parte istoricul anumitor oriente, preponderent din zona Moldovei. De asemenea, autorul dedică lucrări biografiilor francmasonilor români, divizate pe domenii de activitate, profesionale, etnice etc. Aceste lucrări au menirea de a deveni titluri de referinţă pentru alţi autori în procesul de cercetare.
Ţin să-i mulţumesc domnului Mircea Munteanu şi pe această cale pentru că de fiecare dată îmi semnalează noile apariţii şi mi le oferă cu generozitate.


1. "Istoria masoneriei din spaţiul Moldovei de Nord şi al Bucovinei istorice" de Mircea Munteanu
    Editura NESTOR
    Bucureşti 2016
    ISBN  978-606-8457-20-8
    Număr de pagini: 564

Cartea poate fi comandată la https://www.mason-shop.ro/product-page/istoria-masoneriei-din-spatiul-moldovei-de-nord-si-al-bucovinei-istorice


Biblioteca Alexandru Rufanda

Volumul include istoria Francmasoneriei din orientele Botoşani, Dorohoi, Mihăileni, Cârlibaba, Sadagura, Prelipcea, Cernăuţi, Mamorniţa, Herţa, Zalesczycki, Fălticeni.


2. "Incursiuni în istoria masoneriei din Moldova" de Mircea Munteanu
     Casa Editorială Demiurg
     Iaşi 2017
     ISBN  978-973-152-348-4
     Număr de pagini: 250

Cartea poate fi comandată la http://mason-shop.ro/?p=productsMore&iProduct=971
 

Biblioteca Alexandru Rufanda

 Lucrarea prezintă istoricul francmasoneriei din zona Moldovei, detaliind pe marginea orientelor Iaşi, Fălticeni, Ismail, Roman, Bacău.


3. "Contribuţii la istoria Francmasoneriei din secolul al XIX-lea din orientele Iaşi şi Brăila. Volumul I. Orientul Iaşi" de Mircea Munteanu
     Editura Muşatinii
     Suceava 2017
     ISBN  978-606-656-145-7
     Număr de pagini: 386

Cartea poate fi comandată la https://www.mason-shop.ro/product-page/mircea-munteanu-contributii-la-istoria-francmasoneriei-din-secolul-al-xix-lea


Biblioteca Alexandru Rufanda

 În volumul de faţă, autorul prezintă istoricul lojilor ieşene din secolul XIX. Iată lista acestor loji: Memphis, Prutul, Neamul Nostru, Înfrăţirea Neamului, România. Este prezentată şi componenţa acestor loji. Volumul conţine o bogată bibliografie.


4. "Contribuţii la istoria Francmasoneriei din secolul al XIX-lea din orientele Iaşi şi Brăila. Volumul II. Orientul Brăila" de Mircea Munteanu
     Editura Muşatinii
     Suceava 2017
     ISBN  978-606-656-154-9
     Număr de pagini: 122

Biblioteca Alexandru Rufanda

O amplă incursiune în istoricul Francmasoneriei brăilene, prezentându-se pe scurt situaţia masonică din acest orient în secolul XIX. De un studiu aprofundat se bucură loja "Farul Ospitalier" fiind prezentate documente ale acestei loji precum şi componenţa sa, fiecare membru beneficiind de o prezentare biografică de excepţie.


5. "Contribuţii la istoria Francmasoneriei din Orientul Galaţi în secolele al XIX-lea şi XX" de Mircea Munteanu
     Editura Zigotto
     Galaţi 2018
     ISBN  978-606-669-278-6
     Număr de pagini: 310

Biblioteca Alexandru Rufanda

O expunere detaliată a istoriei Francmasoneriei din orientul Galaţi. Volumul este prefaţat de Prof. dr. Cătălin Turliuc. Un accent deosebit se pune pe istoricul lojii "Discipolii lui Pitagora", detaliindu-se biografii şi destine de francmasoni din Galaţi.


6. "Francmasoni care au făcut istorie" de Mircea Munteanu
     Editura Muşatinii
     Suceava 2018
     ISBN  978-606-656-168-6
     Număr de pagini: 284

Biblioteca Alexandru Rufanda

În această lucrare Mircea Munteanu vine cu mai multe portrete de francmasoni români care s-au remarcat prin faptele şi realizările lor. Printre aceştia: Zacharia Antinescu, Alexandru I. Lapedatu, Traian Vuia, Octavian Goga, Alexandru Vaida-Voievod, Victor Dombrowski etc.


7. "Surprinzătoarele prietenii ale unor francmasoni români cu celebrităţi ale vremurilor în care au trăit" de Mircea Munteanu
     Editura Muşatinii
     Suceava 2018
     ISBN  978-606-656-167-9
     Număr de pagini: 158

Biblioteca Alexandru Rufanda

O minunată incursiune în relaţiile de prietenie ale unor emineţi francmasoni români cu mari personalităţi ale timpului, cum ar fi: Mathyla Ghika şi Salvador Dali, Eduard Silberstein şi Sigmund Freud, Constantin Negruzzi şi Alexandr Puşkin, Vasile Alexandri şi Frederic Mistral precum şi mulţi alţii. Cartea este o lectură nespus de captivantă, recomandată atât profanilor cât şi celor iniţiaţi.


8. "Pictori şi sculptori francmasoni" de Mircea Munteanu
     Editura Muşatinii
     Suceava 2018
     ISBN  978-606-656-179-2
     Număr de pagini: 174

Biblioteca Alexandru Rufanda

Acesta este un prim volum dedicat unei ramuri profesionale. Ca de obicei autorul vine cu un bogat material ilustrativ dar şi cognitiv, prezentând biografiile şi chipurile unor pictori şi sculptori francmasoni celebri de pe întreg mapamondul, accentul fiind pus totuşi pe reprezentanţii români. 


9. "Francmasonii din vechile familii boiereşti autohtone şi fanariote din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea. Volumul I" de Mircea Munteanu
     Editura Muşatinii
     Suceava 2018
     ISBN  978-606-656-181-5
     Număr de pagini: 706

Biblioteca Alexandru Rufanda

Un volum impunător, o lucrare de referinţă nu doar pentru istoricii Francmasoneriei. Lucrarea este însoţită de o bibliografie foarte bogată. În primul volum sunt prezentate următoarele familii boiereşti cu reprezentanţii lor francmasoni: Callimachi, Sturdza, Ghica, Ipsilanti, Mavrocordat, Beldiman, Racoviţă-Cehan, Negruzzi, Rosetti.


10. "Francmasonii din vechile familii boiereşti autohtone şi fanariote din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea. Volumul I" de Mircea Munteanu
     Editura Muşatinii
     Suceava 2018
     ISBN  978-606-656-182-2
     Număr de pagini: 618

Biblioteca Alexandru Rufanda

Al doilea volum din seria prezentării vechilor familii boiereşti şi apartenanţa lor la Francmasonerie continuă cu următorii reprezentanţi: Suţu, Balş, Manu, Miclescu, Moruzi, Bibescu, Brătianu, Golescu, Cantacuzino.


11. "Arhitecţi în Francmasoneria română" de Mircea Munteanu
"Francmasonii din vechile familii boiereşti autohtone şi fanariote din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea. Volumul I" de Mircea Munteanu
     Editura AXA
     Botoşani 2019
     ISBN  978-973-0-29043-1
     Număr de pagini: 214

Biblioteca Alexandru Rufanda

Mircea Munteanu vine cu o primă lucrare dedicată exclusiv arhitecţilor francmasoni din România, prezentând 47 de biografii. O carte cu o bibliografie foarte bogată dar şi cu un material ilustrativ pe măsură.

*Preluarea sau reproducerea materialelor prezentate în acest articol se poate realiza doar cu indicarea link-ului sursei, trebuie citată sursa și autorul. Preluarea integrala se poate realiza doar în urma unui acord încheiat cu autorul articolului. Materialele publicate aici sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii

Postări populare