Masoneria in Republica Moldova. II


Pasaport masonic al Marii Loje din Moldova

 Mentionez ca toate datele, numele si locatiile specificate in articolul ce urmeaza, sunt extrase din acte oficiale ce tin de miscarea masonica din Republica Moldova si pot fi probate cu dovezi corespunzatoare in caz de necesitate. Ma distantez de toate publicatiile aparute pana acum cu referire la masoneria din Republica Moldova si imi asum responsabilitatea celor afirmate.

In articolul "Giuliano di Bernardo, Cunoasterea umana si Tiranul Iluminat" din data de 13.05.14, mentionam rolul important al Marelui Maestru al Marii Loje Regulare din Italia in ce priveste reaprinderea luminii masonice in Republica Moldova. Anume Maestrul Giuliano Di Bernardo a fost cel care la data de 07 iunie 1997, in incinta Hotelului Codru a reaprins lumina masonica in cadrul primei Loje masonice din Republica Moldova, "Alianţa" No. 113. Primul Mare Maestru Mason in cadrul acestei Loje si in general in Republica Moldova a fost instituit Anatolii Coman. Ceremonia de instituire a Lojei a fost oficiata de insasi Giuliano Di Bernardo, ajutat de urmatorii reprezentanti ai Marii Loje Regulare din Italia:
Carlo Zappala, Nerio Pantaleoni, Jacopo Maria Di Bernardo Manci, Maurizio Zanei, Nicola Lo Martire, Stefano Satta. Delegatia italiana era compusa in total din peste 40 de membri masoni. Printre membrii acestei prime Loje a Republicii Moldova au fost: Ion Turcanu, Andrei Vartic, Veniamin Apostol, Oleg Zamolotov, Pavel Levitchi, Veaceslav Filip, Mihai Munteanu. Tin sa mentionez ca nu ma voi opri la fiecare persoana in parte pentru a indica ce posturi ocupa, in ce domeniu activa si in ce tipuri de legaturi era cu alti membri masoni. Voi trasa strict parcursul evenimentelor cu indicarea anumitor nume, fara a ma lansa in comentarii de prisos.
Urmatoarea zi, 08 iunie 1997, la orele 17.00, in incinta Teatrului National de Opera si Balet a avut loc deschiderea oficiala a Lojei "Alianţa" No.113. Evenimentul a culminat cu un concert consacrat Miscarii Masonice iar scena a fost decorata in stilul Templului Masonic, intrunind prezenta coloanelor specifice. La eveniment au fost prezenti peste 300 de invitati printre care reprezentanti ai mass-media, oameni de cultura, oameni de afaceri, demnitari de rang inalt, printre care si presedintele de atunci al Republicii Moldova, D-l Petru Lucinschi, dar si oaspeti de peste hotare (Rusia, China, Japonia, Italia etc). Vis a vis de numele D-lui Petru Lucinschi s-au facut speculatii din cele mai diverse cum ca ar fi fost si el membru mason, fara a aduce careva dovezi in acest sens, ca de altfel si in cazul altor personalitati. Petru Lucinschi nu a fost prezent la eveniment in calitatea de membru mason. A fost prezent doar ca oaspete.

                                                      Sigla Primei Loje, "Alianţa" No.113

De mentionat ca anume aceasta prima Loja a contribuit la reaprinderea luminii masonice in statul vecin, Ucraina.
Astfel, incepand cu luna iunie 1997, in Republica Moldova activa o Loja masonica. A urmat un lucru asiduu, condus de Marele Maestru Anatolii Coman. Deja peste doi ani, in anul 1999, in Moldova activau 7 Loji masonice, desfasurandu-si lucrarile conform Ritualului Emulation, tradus in limbile romana si rusa. Lucrul asiduu se desfasura nu doar in cadrul intern al Republicii Moldova dar si in afara tarii. Astfel, existau toate premizele constituirii unei Mari Loje. Trebuie sa specific faptul ca pentru constituirea unei Mari Loje Masonice este necesar ca in cadrul statului sa existe cel putin 3 Loji care sa-si desfasoare regulat lucrarile, sa respecte toate preceptele masonice, in care sa fie prezenti cel putin cate 7 membri masoni. Dupa cum vedem, in 1999 existau deja 7 Loji pe teritoriul Republicii Moldova, dovada vie a unor eforturi considerabile si a unui volum de lucru enorm. Eforturile au fost rasplatite pe masura si la data de 15 octombrie 1999, are loc instituirea Marii Loje din Moldova, constituita la acel moment din urmatoarele Loji existente:
  1. ALIANŢA;  Chisinau
  2. MILENIUM;  Chisinau
  3. STEAUA DE SUD;  Tiraspol
  4. RENAŞTERE;  Chisinau
  5. UNIRE;  Chisinau
  6. ATLANT;  Chisinau
  7. SIRIUS;  Chisinau 

Pagina din revista internationala "Freemasonry Today". In imaginea din stanga paginii, jos, Marele Maestru al Marii Loje din Moldova, Anatolii Coman, preluand atributele masonice (si nu doar, pentru cunoscatori) de la Maestrul Giuliano Di Bernardo (1999);

Ceremonia de instituire a fost oficiata de o delegatie a Marii Loje Regulare din Italia, in frunte cu Maestrul Giuliano Di Bernardo. Mare Maestru al Marii Loje din Moldova a devenit pe drept merit Anatolii Coman.
Lucrul nu s-a oprit insa aici. Iarasi la aceeasi distanta de timp, peste 2 ani, in 2001 existau deja 21 (!) Loji Masonice in Republica Moldova. Iata care erau acestea:


  1. ALIANŢA;   Chişinău
  2. RENAŞTERE;  Chisinau
  3. MILENIUM;  Chisinau
  4. STEAUA DE SUD;  Tiraspol
  5. UNIRE-EDINSTVO;  Chisinau
  6. ATLANT;  Chisinau
  7. SIRIUS;  Chisinau
  8. COROANA DE SUD;  Causeni
  9. NEPTUN;  Chisinau
  10. CONSTELATIE;  Chisinau
  11. PROMETEU;  Orhei
  12. LUCEAFARUL;  Cahul
  13. BASTINA;  Stefan Voda
  14. COLUMNA;  Chisinau
  15. TIGHINA;  Tighina
  16. ZIMBRU;  Chisinau
  17. FORTUNA;  Chisinau
  18. GLORIE;  Chisinau
  19. STUDIUM;  Chisinau
  20. CENTURION;  Chisinau
  21. COSMOPOLITAN;  Chisinau
Peste 5 ani, in anul 2006, Mare Maestru al Marii Loje din Moldova a fost instituit Iurie Sedletchi, care pe timpuri a ocupat functia de Asistent al Marelui Maestru al Marii Loje din Moldova. Cu parere de rau, in urma unor dispute cu privire la inaltele demnitati masonice, functii si privilegii, miscarea masonica autohtona se rupe in doua. O parte si-a continuat lucrul sub conducerea Marelui Maestru Iurie Sedletchi in cadrul Marii Loje din Moldova, operand in continuare cu Ritul Emulation, in 3 grade fundamentale. Cealalta parte si-a continuat parcursul in frunte cu omul de afaceri Victor Madan. Acesta a obtinut recunoasterea internationala dar si a Marii Loje a Angliei impreuna cu grupul ce l-a urmat, operand in Ritul Scotian Antic si Acceptat, in 33 de grade supreme. 
La moment, miscarea masonica din Republica Moldova isi intensifica activitatea. Activeaza mai multe Loji pe intreg teritoriul tarii, desfasurandu-si lucrarile in cele doua rituri sus-mentionate. 
Pe viitor voi reveni asupra parcursului masonic autohton insistand in special asupra anumitor episoade sau acte ce merita o atentie deosebita.

*Preluarea sau reproducerea materialelor prezentate in acest articol se poate realiza doar cu indicarea link-ului sursei, trebuie citata sursa si autorul. Preluarea integrala se poate realiza doar in urma unui acord incheiat cu autorul articolului. Materialele publicate aici sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor si drepturile conexe.

Comentarii

  1. sunama terog pe numarul acesta de telefon doresc sami fac acest timp de pasaport 068254332

    RăspundețiȘtergere
  2. sunama terog pe numarul acesta de telefon doresc sami fac acest timp de pasaport 068254332

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca va referiti la pasaportul Marii Loje a Moldovei, tin sa va anunt ca asemenea pasaport va poate fi eliberat numai in cazul in care sunteti initiat in tainele francmasoneriei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu acest pasaport pot sa mil fac sunt persoana fizica Alexandru multumesc de raspuns????

      Ștergere
  4. sau spunemi terog frumos la cine sa ma adresez cu asa intrebare

    RăspundețiȘtergere
  5. sau lasai un numar de telefon de al tau multumesc

    RăspundețiȘtergere
  6. Am scris în comentariul anterior, pentru ca să obţineţi un astfel de paşaport trebuie să fiţi iniţiat într-o lojă masonică. Pentru aceasta trebuie să bateţi la uşa unui templu. Deşi, nici un act, de oricare tip, nu te poate face francmason dacă nu deţii trăirea masonică în suflet. Cineva spunea, "mason nu devii, mason te naşti". De asta şi există sintagma "mason fără şorţ".

    RăspundețiȘtergere
  7. Asa pasaport poate numai un vis pentru 99% a oamenilor.
    in cazul dat nu este pe primu punc sa obtii pasaport!!! Pasaport - este ceva material!!! trebu sa fii in suflet!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da voi credeți că aveți un suflet? Voi sunteți doar carcase.

      Ștergere
    2. Dar Dvs aveți o identitate reala sau va ascundeți mereu ca șoricelului în spatele unui profil anonim?

      Ștergere

Trimiteți un comentariu